Prema naslovu možete zaključiti da ću u ovom tekstu spomenuti svega deset stvari koje su vam potrebne za backpacking avanturu. Lista stvari je, naravno, poduža i što dalje idemo dolazimo do skuplje i specijaliziranije opreme pa je iz tog razloga tekst namijenjen onima koji tek kreću u svoje prve backpacking avanture. Imajte na umu da je izbor opreme osobna stvar, stoga sam generalno naveo stvari koje vam trebaju.

*Napomena: U tekst navodim opremu koju osobno koristim i koju sam birao isključivo za svoj Thru-hike pohod na CLDT – Croatian Long Distance Trail koji zahtjeva ipak nešto drugačiju opremu. Za standardni backpacking/kampiranje takva oprema vam nije potrebna.

10 stvari koje trebate za backpacking/kampiranje:

  1. Ruksak / Backpack
  2. Zaklon / Shelter
  3. Vreća za spavanje / Sleeping bag
  4. Podloga za spavanje / Sleeping pa
  5. Navigacija / Navigation
  6. Kuhalo i šalica / Stove and mug
  7. Prva pomoć / First Aid Kit
  8. Higijena / Hygen
  9. Džepni nož / Pocket knife
  10. GPS lokator / GPS Personal Locator

1. Ruksak / Backpack

Ruksak je prva stvar koja vam je potrebna. Nije bitno radi li se o vikendu ili pak dužem putovanju, poželjno je odabrati što kvalitetniji ruksak. Oni dolaze u raznim bojama, modelima i veličinama. Kvalitetan ruksak ima svoju cijenu, no ipak se može naći za nekoliko stotina kuna kod nas u Hrvatskoj. Ruksak od 50-60 litara je neki standard iz razloga što je to dovoljan kapacitet za sve ostale stvari. Dobro je gledati da ruksak ima svoju navlaku za kišu koja će koliko-toliko pomoći da vam stvari ostanu suhe.

Ja koristim: Osprey Atmos AG 65L | Savjet: Birajte ruksak s internim frame-om.

Osprey Atmos AG 65L Ruksak
Osprey Atmos AG 65L

2. Zaklon / Shelter

Zaklon ili shelter (postoji nekoliko vrsta zaklona, ali ja ću se držati šatora) sigurno je najbitnija, pored ruksaka, stvar koja će vam trebati na putovanju. Ne moram nabrajati benefite šatora, ali ću reći nešto o njima. Najbolje je imati šator za dvije osobe bez obzira idete li s partnerom/icom na putovanje ili ste sami. Višak prostora ne škodi pa ga tako možete iskoristiti za svoje stvari umjesto da ih ostavljate vani ispred ulaza. Šatori dolaze s jednim zidom (one-wall tent) i dva zida (two-wall tent). Problem kod šatora s jednim zidom je kondenzacija dok šator s dva zida nema takvih problema (uglavnom). Postoji razlika i u težini; šatori s jednim zidom su uglavnom lakši.

Ja koristim: Big Agnes Copper Spur Platinum UL2 / Big Agnes Tiger Wall Platinum UL2 | Savjet: Za početak, birajte free-stand šator. Dyneema Composit Fabric (Cuben Fabric) materijal izbjegavajte jer nije za početnike i preskup je (DSF uglavnom nije dostupan u Hrvatskoj).

Big Agnes Copper Spur UL2 Platinum

3. Vreća za spavanje / Sleeping bag

Vjerujem da ne postoji stvar na ovoj listi koja je toliko komplicirana kao vreća za spavanje. Tržište nudi jako velik broj svih vrsta vreća da se neiskusnom backpackeru teško odlučiti koju vreću kupiti. One uglavnom dolaze kao vreće za dvije sezone (two-season), vreće za tri sezone (three-season) i vreće za četiri sezone (four-season). Vreće za četiri sezone su najmanje prisutne dok su vreće za tri sezone najučestalije. Pored navedenog vreće dolaze i u vije varijante; Down i Synthetic. Down vreća za spavanje je uglavnom toplija, lakša i pakira se u male dimenzije dok je Synthetic vreća za spavanje uglavnom teža, zahvalnija za održavanje, ali i jeftinija od Down vreće za spavanje. Pri odabiru imajte na umu da one dolaze u tri veličine; small, regular i large (postoje i one x-large).

Ja koristim: Camp ED500 (Down) | Savjet: Ne trošite velike iznose na vreću za spavanje i brend. Odlične vreće mogu se kupiti i za iznos do 700 kuna.

Camp ED500

4. Podloga za spavanje / Sleeping pad

Oko podloge za spavanje nemam što duljiti. One dolaze u tri verzije: Podloge na napuhavanje, samonapuhljive podloge i obične izolacijske podloge. Podloge na napuhivanje su uglavnom udobnije, ali i skuplje dok obične izolacijske podloge traju puno duže, lakše su, jeftinije, ali i manje udobne. Osobe koje preferiraju spavanje na boku trebaju ozbiljno razmisliti o izbjegavanju običnih izolacijskih podloga i bolje razmotriti podloge na napuhivanje. Podloge se biraju prema R vrijednosti koja označava jačinu izolacije/toplinu. Što je R vrijednost veća to je izolacija/toplina bolja što znači da će vam podloga s većom R vrijednošću pružiti više topline. Samonapuhljive podloge najmanje su zastupljene u backpacking zajednici.

Ja koristim: Therm-a-Rest NeoAir UberLite | Savjet: Izbjegnite brendirane podloge jer na tržištu postoje no-name podloge koje su višestruko jeftinije, ponekad i bolje

Therm-a-Rest NeoAir Uberlite

5. Navigacija / Navigation

Navigacija dolazi u nekoliko oblika i potrebna je kako bi se što bolje snašli/orijentirali u prostoru. Danas je takvo vrijeme tehnologije da su karte i kompasi lagano zapostavljeni jer nam upravo ta tehnologija omogućava korištenje nekih drugih uređaja pomoću kojih se snalazimo u prostoru. Bilo koji oblik navigacije odaberete bolje je nego ne imati ništa. Postoje mnoge mobilne aplikacije koje vam mogu olakšati snalaženje, ali bitno je imati pripremu prije svoje pustolovine. Dostupno je pregršt informacija online i ne vidim jasan razlog zašto ne iskoristiti tu mogućnost i pripremiti se za put unaprijed. HGSS – Hrvatska gorska služba spašavanja pokriva gotovo cijelo područje Republike Hrvatske svojim novim kartama koje možete kupiti za simboličnu cijenu.

Ja koristim: AllTrails Pro, GutHook, printane karte | Savjet: Ako imaš šest sati za srušiti drvo, prvih pet sati utroši na oštrenje pile. Priprema, priprema, priprema… Pripremi se za i naoružaj informacijama.

AllTrails Pro

6. Kuhalo i šalica / Stove & mug

Backpacking/kampiranje i bilo koja druga outdoor aktivnost ne može se zamisliti bez toplog napitka poput kave ili čaja. Na tržištu postoje različite vrste kuhala; kuhala na plin, kuhala na drva i kuhala na alkohol. Kuhala na plin zasigurno su najkorištenija i najpristupačnija, ali i ona dolaze u raznim varijacijama. Tu se nema što govoriti, svako kuhalo koje imate uz sebe je najbolje kuhalo. Ostaje vam jedino odabrati kavu ili čaj i imati šalicu iz koje ćete piti.

Ja koristim: FireFly Stove, Firebox Nano, Alcohol Stove Burner | Savjet: Za početak birajte kuhalo namjenjeno plinskim kartušama s navojem.

FireFly Stove

7. Prva pomoć / First Aid

Prva pomoć je poznata svima, ali pitanje je imate li ju sa sobom i znate li primijeniti stvari koje se nalaze u njoj? Ona je ipak priča za sebe pa tako Prvu pomoć slažemo prema složenosti svog putovanja (ovisi i o okruženju u kojemu planirate provoditi vrijeme). Osobno imam nekoliko verzija Prve pomoći koje sam sam složio, a koje služe različitim situacijama/okruženjima. Na tržištu postoje već unaprijed složeni Kitovi koji također mogu dobro poslužiti. Mnogi backpackeri u svojoj Prvoj pomoći imaju trauma kit koji je zapravo nepotreban za standardno kampiranje. Strogo savjetujem da proučite svaki komad svoje Prve pomoći i steknete znanje kako se isti komad koristi i u kojim slučajevima.

Ja koristim: Nekoliko verzija koje sam sam sastavio | Savjet: Ne trošite novac na First Aid Kitove s interneta (iako mogu dobro poslužiti). Sastavite ga sami s minimalno stvari jer vam veći Kit neće trebati. U Kit uključite tablete protiv bolova.

8. Higijena / Hygen

Bilo da ste na kampiranju jedan, tri ili tjedan dana higijena je od iznimne važnosti. Ona uglavnom uključuje četkicu za zube, pastu za zube, vlažne maramice, anti-bakterijsko sredstvo za čišćenje, mali ručnik i slično. Zapravo, higijena je najlakša za sastaviti jer je ona jedina na ovoj listi koju primjenjujemo nekoliko puta dnevno u svakodnevnom životu.

Ja koristim: Set kojeg sam sam sastavio | Savjet: Voda nije dovoljna za održavanje osobne higijene. Postoje razna anti-bakterijska sredstva namjenjena održavanju higijene u prirodi.

9. Džepni nož

Što reći o njemu? Dovoljan je jedan sasvim mali džepni nož koji će biti od koristi u više situacija bilo da ga koristite prilikom objeda, popravka opreme ili neke druge aktivnosti. Uglavnom su lagani i nisu skupi, a modela je toliko puno da vam nitko ne može konkretno reći koji je najbolji.

Ja koristim: Petzl Spatha, Mora Companion | Savjet: Izbjegavajte velike i skupe noževe. Dobar preklopni nož može poslužiti za sve što vam treba. Bonus: Mora Companion je jedan od najboljih noževa u omjeru kvalitete i cijene.

10. GPS lokator / GPS Personal Locator

GPS lokator odlična je “igračka” za imati uz sebe u pustolovinama. Nije kompliciran za korištenje, naprotiv vrlo je jednostavan. Ako dođe do ozbiljne ozljede ili ste se pak malo “zagubili”, pritiskom na gumb možete dozvati pomoć. Koliko je ovaj uređaj zapravo od pomoći govori i naša Hrvatska gorska služba spašavanja.

Ja koristim: Garmin InReach Mini / Spot – Gen 3 | Savjet: Obavezno si kupite ovaj uređaj, nikad ne znate kad će vam zatrebati. Ako vam ne treba satelitska komunikacija, Spot-Gen3 je onda pravi izbor i osta je jeftiniji.

Garmin InReach Mini

Izbor opreme osobna je stvar i nju trebate birati prema svom ukusu i potrebama. Pojam backpacking danas je toliko raširen da se u mnogim how-to materijalima spominje uglavnom ultralight (ultralagana) oprema koja je pretjerano skupa. U tom scenariju uglavnom plaćate više za manje jer što je oprema lakša to je i skuplja.

Kako bih dodatno olakšao i objasnio proces nabave opreme odlučio sam snimiti video u kojem ću za vas istražiti najjeftinije stvari, a pri tome imati na umu da iste moraju biti i dobre. Video će biti objavljen ovdje na blogu.