“Čovjek Protiv Prirode” dokumentarni je film u realizaciji Centra za edukaciju i prevenciju nasilja (CEPN) i dio je velikog projekta – EduKamp. Iako je plan bio film dovršiti i prikazati ga krajem 2019. godine, mnogo toga se promijenilo.

Neupotrebljive snimke: Veći dio snimanja odvijalo se u Slavoniji, a prvi kadrovi snimljeni su na Dilj gori. Kako nisam stručan za ovakve projekte niti sam imao neki opravdani background da bih se upustio u snimanje jednog dokumentarnog filma, krenuo sam korak-po-korak s nadom i uvjerenjem kako ću s vremenom naučiti dovoljno da se snimanje privede kraju. Uspio sam snimiti nešto više od dvadesetak sati video materijala kako bih kasnije iskoristio samo ono najbolje. Dok sam provodio vrijeme na terenu sve je izgledalo sasvim dobro, ali nakon što sam snimke prebacio na računalo i pregledao ih shvatio sam da više od 90% toga zapravo nije iskoristivo.

Gubljenje fokusa bilo je među glavnim problemima dok je nekorištenje ND filtera bilo pogubno. Snimke su ili bile izvan fokusa ili su bile toliko “spaljene” da jednostavno nisu bile upotrebljive.

Vrijeme i novac: I dok sam tako s jedne strane gubio vrijeme na snimanje novih kadrova koji bi napokon bili iskoristivi, s druge strane sam morao organizirati i dogovoriti intervju za film kao i prepravljanje scenarija. Svaki moj dodatni potez zahtijevao je budžet koji je bio ograničen jer sam terenski rad pokrivao vlastitim sredstvima. Vrijeme mi je ključno jer pored ovog projekta sudjelujem i na drugim projektima u kojima moj angažman iziskuje dosta vremena.

Pripremio sam se za proljeće 2020. godine, ali COVID-19 nas je sve zajedno ograničio na obavljanje svakodnevnih aktivnosti pa sam tako opet ostao uskraćen u snimanju i dovršavanju ovog filma.

Bilo kako bilo snimanje se neće otkazati niti će ovaj film biti zanemaren. Dat ću sve od sebe da se projekt privede kraju iako mnogo toga nije u mojim rukama. Uložit ću dodatna financijska sredstva u skladu s mogućnostima i pokušati ubrzati cijelu stvar.

Ako sve bude po novom planu većina filma bi mogla biti snimljena do kraja 2020. godine.

Kao i u svim projektima pozivam sve zainteresirane koji žele sudjelovati u stvaranju filma.