Što je GORE-TEX?

GORE-TEX (GTX) je vrhunska tkanina koja pruža zaštitu od svih vremenskih uvjeta u ekstremnim sportovima. Tkanina je trajno vodootporna, otporna na vjetar i prozračna. GORE-TEX slogan “Guaranteed To Keep You Dry” znači da proizvođač GORE- TEX membrane garantira da ćete ostati suhi u svim vremenskim (ne)prilikama. GORE-TEX tkanina je membrana koja se nalazi u “sendviču” tj. između vanjske tkanine i unutarnje podstave. GORE-TEX tkanina sadrži više od 1.4 milijarde mikroskopskih pora po kvadratnom cm (9 milijardi pora po kvadratnom inču). Te pore su 20.000 puta manje od kapljica vode, ali i 700 puta veća od molekule vodene pare. Što to znači? To znači da kiša, voda (more) nošeno vjetrom ili snijeg nikada neće izvana ući niti proći kroz membranu, ali će znoj tijela lako izaći. Rezultat: Osjećat ćete se toplije kada je hladno i suše kada ste znojni.

Sad kada mislimo da znamo što je GTX vrijeme je da saznate kako se on ponaša u praksi na terenu.

GTX membrana ima smisla samo onda i isključivo samo onda kada se nalazi na visokoj gojzerici koja ni u kojem slučaju neće imati dodir s vodom. Točnije, svojim nogama nećete gaziti po dubljoj vodi koja bi mogla ući preko ruba vaše obuće. Ako niste shvatili što želim reći, evo kratkog objašnjenja; GTX čuva vaša stopala od vlage tj. drži vaša stopala suhim tako što izolira obuću od vode koja ima dodir s obućom. Također, to znači da je membrana napravljena tako da izolira izvana, ne iznutra. Ako voda uđe u obuću koja ima GYX membranu tada će vaša stopala biti mokra, ali proizvođač vam nije rekao najvažniju stvar oko ove membrane a to je (bubnjevi molim…) – jednom kada voda uđe u obuću s membranom, pozdravite se sa suhim stopalima. GTX ne dozvoljava obući da se brzo suši jednom kada je natopljena vodom što rezultira dugotrajnim mokrim stopalima. Ovo može imati i ozbiljne posljedice ako se taj scenarij dogodi u hladnim vremenima / po zimi.

Učite kroz vlastito iskustvo, ne od tuđih savjeta. Iako, možete učiti i od savjeta samo pri tome razriješite kesu.

Zaključak: GTX membrana je dobra samo u onim uvjetima kada znate da se vaša obuća neće naći u vodi koja bi mogla ući preko ruba obuće. GYX ne dozvoljava brzo sušenje iznutra. Oni koji nose tenisice za trčanje (Trail Runners) trebaju se na vrijeme pomiriti da membrana nije tehnologija za njih. Tenisice se jako brzo suše što je velika prednost u odnosu na membranu.